کد مطلب: 256054
جهانبين نيوز گزارش مي‌دهد؛
سال‌ها خشکسالي در چهارمحال و بختياري با بارش‌هاي ادامه‌دار جبران مي‌شود
تاریخ انتشار : 1402/01/28 10:59:05
نمایش : 358
توجه به اين مهم که همچنان منابع آبي در خطر هستند، ضروري است، بارش چند مرحله برف در زمستان نمي‌تواند ضامن تامين منابع آبي باشد و لذا ذوق‌زدگي از راه افتادن روان‌آب‌ها، پُر شدن مخازن سدها، آبگيري تالاب‌ها و... جايي ندارد.
به گزارش هفت چشمه به نقل از جهانبين نيوز؛ از پاييز سال گذشته تاکنون به صورت ميانگين 660 ميلي‌متر بارش در چهارمحال و بختياري به‌وقوع پيوسته است و بر طبق پيش‌بيني هواشناسي اين استان بارش‌ها تا ابتداي ارديبهشت ماه در استان عادي است.

بارش سنگين برف در زمستان سال گذشته که بعد از سال‌ها در چهارمحال و بختياري به‌وقوع پيوست، انتظاراتي ايجاد کرده است و اين تصور به وجود آمده که خشکسالي در اين استان که سرچشمه رودهاي بزرگ کشور است، از بين رفته.

اين در حالي است که سال‌ها خشکسالي و همچنين برداشت بي‌رويه زيان شديدي به منابع آبي و آبخوان‌هاي چهارمحال و بختياري زده است و با يک سال ترسالي اين زيان برطرف نخواهد شد.
 

 
تالاب‌هاي چهارمحال و بختياري بيش از 50 درصد آبگيري شده‌اند

 يوسف‌پور سعيد در گفت‌وگو با جهانبين نيوز؛ اظهار کرد: 76 درصد تالاب چغاخور با وسعتي بالغ بر 2 هزار هکتار آبگيري شده است و در حال حاضر 35 ميليون مترمکعب آب در اين تالاب جمع‌آوري شده است.

وي افزود: 77 درصد تالاب سولقان در چهارمحال و بختياري معادل  3 ميليون مترمکعب  آبگيري شده است.

مديرکل حفاظت از محيط زيست چهارمحال و بختياري ادامه داد: همچنين تالاب علي‌آباد با ظرفيت 1.5 ميليون مترمکعب 80 درصد آبگيري شده است.

آمار دقيقي از ميزان آب پشت سدها و سازه‌هاي خاکي چهارمحال و بختياري در دست نيست

اصغر احمدي در گفت‌وگو با جهانبين نيوز؛ اظهار کرد: حدود 4 هزار سازه سنگي ملاتي و بندهاي خاکي در چهارمحال و بختياري وجود دارد که بعضا کار رسوب‌گيري در آن‌ها انجام شده است.

مديرکل منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري ادامه داد: نمي‌توان آمار دقيقي از ميزان آبي که پشت سدها و سازه‌ها خاکي در استان جمع شده است، ارائه کرد.
 
 
نياز آبي چهارمحال و بختياري با وجود سال‌ها خشکسالي با بندهاي خاکي تامين نمي‌شود

علي‌محمد محمدي در گفت‌وگو با جهانبين نيوز؛ اظهار کرد: نياز آبي اراضي کشاورزي استان چهارمحال و بختياري با وجود سال‌ها خشکسالي بيش از آن است که سازه‌هاي سنگي ملاتي و بندهاي خاکي بتوانند آن را تامين کنند.

وي افزود: آبي که امسال در پشت اين سازه‌ها جمع شده مربوط به بارش‌هاي فصل زمستان بوده و ممکن است  تا يک يا چند ماه آينده خشک شوند.

معاون آبخيزداري اداره کل منابع طبيعي چهارمحال ‌و بختياري ادامه داد: به دليل موقعيت جغرافيايي و کوهستاني اين استان که باعث شده است اراضي آن در زمين‌هاي باشيب تند واقع شوند، آب حاصل از بارش‌ها به صورت روان آب از استان خارج مي‌شوند.
 

تلاش وزارت نيرو براي مديريت برنامه‌هاي خود، متناسب با الگوهاي مصرف و سازگار با کم‌آبي

فردوس کريمي در گفت‌وگو با جهانبين نيوز؛ اظهار کرد: امسال 710 ميلي‌متر به صورت تجمعي بارش در چهارمحال و بختياري به وقوع پيوست که نسبت به سال گذشته 22 درصد و نسبت به ميانگين حدود 23 درصد افزايش بارندگي را نشان مي‌دهد.
 
وي افزود: بارندگي‌هايي که در زمستان 1401 در چهارمحال و بختياري رخ داد باعث شد تا حدود 90 درصد مساحت اين استان پوشيده از برف شود که اين برف با توجه به چگالي که داشت حجم قابل توجهي آورد آب معادل برف داشت که در سدها و منابع آب استان ذخيره شدند.

مديرعامل آب منطقه‌اي چهارمحال و بختياري تصريح کرد: سطح آب در سد زاينده‌رود که بر روي رودخانه زاينده‌رود قرار گرفته است حدود 100 ميليون مترمکعب افزايش داشته است اين ميزان معادل 10 درصد حجم سد است، در سد کارون 4 که 2 ميليارد و 300 ميليون مترمکعب حجم دارد نيز 2 ميليارد مترمکعب آب وجود دارد که نسبت به سال گذشته تغيير چنداني نداشته است.

کريمي ادامه داد: در چهارمحال و بختياري شيب 84 درصدي کوهستاني وجود دارد که باعث مي‌شود منابع آبي همچون روان آب‌ها جاري شوند، از طرفي 11 دشت ممنوعه ( هفت دشت ممنوعه بحراني و چهار دشت ممنوعه ) در استان وجود دارد که نشان مي‌دهد سطح آب‌هاي زيرزميني در اين استان تا چه حد کاهش يافته است.

وي عنوان کرد: درست است که با يک سال پُرآب و نرمال مواجه هستيم اما علم هيدرولوژي نشان دهنده آن است که اين وضعيت گواه عبور از خشکسالي نيست.

مديرعامل آب منطقه‌اي چهارمحال و بختياري خاطرنشان کرد: اين استان با 10 سال خشکسالي مواجه بوده که اين سال‌ها زيان‌هاي قابل توجهي را به محيط زيست و منابع آبي اين استان وارد کرده است.

کريمي اضافه کرد: از همين رو نمي‌توانيم تصور کنيم منابعي که هم‌اينک در سدهايي مثل زاينده‌رود، کارون4 و... وجود دارد، مشکل خشکسالي را از چهارمحال و بختياري رفع کرده است.

وي بيان کرد: اميدواريم اگر بارش‌ها در سال‌هاي آينده استمرار داشته باشد بتوانيم سفره‌هاي زيرزميني در چهارمحال و بختياري را تقويت کنيم، همچنين تغذيه مصنوعي اين منابع آبي نيز بايد در دستورکار قرار گيرند.

مديرعامل آب منطقه‌اي چهارمحال و بختياري تاکيد کرد: در مصرف آب بايد دو اصل عرضه و تقاضا را مد نظر قرار دهيم، عرضه همان مصارفي است که بايد به آن بپردازيم که شامل مصرف آب در کشاورزي، در صنعت، در شرب و... مي‌شود.

کريمي يادآور شد: وزارت نيرو تلاش دارد تا برنامه‌هاي خود را متناسب با الگوهاي مصرف و سازگار با کم‌آبي مديريت مي‌کند تا مطابق با آمايش سرزمين و اقليم، مديريت قابل قبولي در مصرف آب داشته باشيم.
 

 
يک سال بارش مناسب، جبران کننده سال‌ها خشکسالي نيست

مهران چراغ‌پور در گفت‌وگو با جهانبين نيوز؛ اظهار کرد: طبق پيش‌بيني بلندمدت بارش‌ها در بهار سال 1402 مناسب است و تکميل‌کننده بارش‌هاي پاييز و زمستان هستند.

وي افزود: ايران دو دهه درگير کم‌بارشي بود و بالغ‌بر سه سال زراعي اصلاً بارشي نداشتيم بنابراين سطح آب‌هاي زيرزميني ۵۰ متر کاهش يافته است.

مديرکل هواشناسي چهارمحال و بختياري خاطرنشان کرد: با بارش‌هاي رخ داده در زمستان سال گذشته ۱۸ تا ۲۰ درصد افزايش بارش را در استان شاهد بوديم اما با يک سال بارندگي کم‌بارشي‌هاي سال‌هاي گذشته جبران نمي‌شود.

چراغ‌پور اضافه کرد: جهان در سال‌هاي اخير شاهد تغيير اقليم بود و ايران نيز تأثير بسزايي از اين موضوع گرفت.

وي ادامه داد: هواي گرم منجر به تغيير شکل بارش‌ها از برف به باران شده و بنابراين نمي‌توان گفت از خشکسالي خارج شده‌ايم.

مديرکل هواشناسي چهارمحال و بختياري يادآور شد: مردم همچنان صرفه‌جويي در مصرف آب را در دستور کار خود داشته باشند، کما اينکه برداشت از منابع آبي نيز بايد با کنترل و دقت انجام شود.

به گزارش جهانبين نيوز؛ توجه به اين مهم که همچنان منابع آبي در خطر هستند، ضروري است، بارش چند مرحله برف در زمستان نمي‌تواند ضامن تامين منابع آبي باشد و لذا ذوق‌زدگي از راه افتادن روان‌آب‌ها، پُر شدن مخازن سدها، آبگيري تالاب‌ها و... جايي ندارد.

در سال‌هايي که زمستان بخيل شده بود، شهروندان چهارمحال و بختياري با حسرت بارش برف و زمستان‌هاي سخت در اين استان را به ياد مي‌آوردند و اميد است خساست آسمان تمام شده باشد تا ديگر نگراني از بابت منابع آبي وجود نداشته باشد.

انتهاي پيام/1031ج
 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 
بخش های سایت
 
http://s5.picofile.com/file/8136790076/shohada.gif
http://s5.picofile.com/file/8136790076/shohada.gif


پیوندها
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/emam3.jpg
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/leader.jpg

http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/jahanbin.jpg
http://haftcheshme.com/aFiles/gallery/dana.jpg